Witajcie.
Kochani dziś krótki post o zapomnianej roślinie jaką jest jarmuż, Jest on źródłem
wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Najstarsza odmiana z rodziny roślin
kapustowatych. Dziś przedstawię Wam dwa przepisy na zdrowy i syty obiad oraz na
koktajl owocowy.
Kalafior w sosie pomidorowym z kaszą jaglaną i jarmużem.
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jeglanej
garść listków jarmużu
Główka kalafiora ja miałam ugotowany dzień wcześniej
Składniki na sos:
500 g świeżych pomidorów,
1 ząbek czosnku
½ łyżki oliwy
Przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano
Przygotowanie sosu:
Pomidory sparzyć, obrać pokroić w kosteczkę. Wcisnąć
ząbek czosnku, oliwę, sól i pieprz oraz oregano . Zagotować.
Mój kalafior był dzień wcześniej ugotowany, wiec
tylko dodałam go do sosu pomidorowego, aby go tylko podgrzać.
Przygotowanie Kaszy
Na suchej patelni wysypać naszą kaszę i uprażyć.
Następnie wlać 2/3 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem, łyżeczką oliwy. Po
zagotowaniu przykryć, aż kasza nam zmięknie. Na sam koniec dodać posiekane
liście jarmużu, wymieszać i gotować ok. 2 minut pod przykryciem.
Tak przygotowane danie jest smaczne i zdrowe, a co najważniejsze bardzo
sycące. Ale prawda jest taka, że takim daniem nie nakarmicie dwóch dorosłych
facetów oni potrzebują mięsa do funkcjonowania. Zatem nie pozostaje mi nic
innego jak ugotować kolejne danie specjalnie
dla nich.
Dla lepszego samopoczucia w okresie jesiennym warto zrobić sobie koktajl
z dodatkiem jarmużu.
Składniki na koktajl:
Garść listków jarmużu
3 plasterki ananasa
Jabłko
Przygotowanie:
Jabłko i ananasa przecisnęłam przez sokowirówkę. Za pomocą Blendera
dodałam sok wcześniej wyciśnięty i liście jarmużu. W Ten sposób uzyskałam bombę
energetyczną na dalszą część dnia.
Miłego dnia Kochani i dużo energii wysyłam do Was w tym smutnym i szarym dniu.
Miłego dnia Kochani i dużo energii wysyłam do Was w tym smutnym i szarym dniu.